5 zásad oblékání k pohovoru

Evergreenová otázka: Jak se správně obléknout na pohovor?


Oblečení a Váš celkový vzhled je jedním z klíčových aspektů toho, jak na pohovoru zapůsobíte a uspějete.  Svým vzhledem dáváte protistraně najevo respekt, znalost etikety  a vůbec základů společenského chování.

Bylo dokázáno, že člověk, který přijde na pohovor jako profesionál v dobře padnoucím a hezkém oblečení, si dokáže ve finále vyjednat až o 12 % vyšší plat.

1. POT JE NEJVĚTŠÍ ZABIJÁK 

I když jste nervozní (což je přirozené) a potíte se, neznamená to, že pach Vašeho potu zamoří celou místnost. Bohužel realita taková bývá, i když se o tom tolik nemluví. Pach potu je zabijákem dobrého dojmu. Můžete být expertem a mít skvělé znalosti, avšak Váš “zpocený” výstup jaksi přebije všechny ostatní klady. Pokud víte, že s tím máte problém, vybavte se kvalitním deodorantem a snažte se vyhnout umělým materiálům na oblečení.

2. I BOTY JSOU VAŠE

Spoustu lidí věnuje hodně energie tomu, co si obléknou a ve finále celkový dojem zkazí nevhodnými či špinavými botami. V každém případě je nutné, aby byly boty ČISTÉ bez ohledu na to, zda máte společenské, nebo méně formální boty. Ačkoliv sešlapané tenisky ovšem také nejsou vhodnou volbou, byť by byly čisté. Pokud jste žena a neholdujete podpatkům, nenuťte to. Na pohovoru se musíte především cítit dobře a nervozita z toho, zda zakopnete Vám na sebevědomí nepřidá. Můžete zvolit společenské boty na nízkém klínku nebo bez podpatku.

3. HLADCE OHOLEN/STŘÍDMÝ MAKE UP

Muži by se měli oholit, případně upravit svůj knír, plnovous či jiný styl, který si pěstují. V každém případě by měli působit upraveným dojmem. Strniště Vám možná přijde neodolatelně sexy, ale na pohovoru může v některých případech působit, že jste se oholit buď nestihli, nebo za sebou máte pernou noc v baru….

Ženy by měly zvolit lehké nalíčení  a střídmý make up. Rozhodně se vyvarujte večernímu líčení nebo příliš výrazným barvám. Celkový dojem by měl být upravený, ale ne vyzývavý. Samozřejmostí by měly být upravené a čisté nehty u můžů i žen. Ruce jsou také Vaše velká vizitka.

4. KRÁTKÉ SUKNĚ A HLUBOKÝ DEKOLT RADĚJI DO BARU

Nikdy nevíte, kdo na Vás bude čekat na pohovoru. Ačkoliv si můžete být jista, že tam bude Váš potenciální šéf – muž, nikdy nevíte, zda se pohovoru nebude účastnit například kolegyně z týmu či personalistka. Příliš krátká minisukně a proklatě hluboký dekolt Vám mohou pěkně zavařit a vůbec nemusí být zárukou úspěchu a to ani u mužského osazenstva…

5. PRVNÍCH 30 VTEŘIN HRAJE ROLI

Důležité je si uvědomit, že první dojem se utváří během pouhých prvníc 30 vteřin. Na toto pravidlo myslete při výběru oblečení a celkového vzhledu. Vyvarovat byste se měli křiklavým a extravagantním prvkům, které jsou sice zajímavé, ale příliš na sebe upoutají a nemusí se setkat s módním vkusem např. konzervativní personalistky, která s Vámi povede pohovor. Prvních 30 vteřin by o Vás jednoduše mělo říct: Tohle je ten profesionál, kterého hledáte.” a půl práce je hotovo…..


Pokud se chcete dočíst víc tipů, jak se obléknout na pohovor a nejen to, stáhněte si e-Book 7 KROKŮ K ZÍSKÁNÍ PRÁCE SNŮ

Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře. Zásady zpracování osobních údajů