Jak číst v pracovních inzerátech

Hledáte práci nebo se připravujete na pracovní pohovor a děláte si průzkum trhu práce? 

Úplně jednoduše se může stát, že se v tom nepřeberném množství pracovních inzerátů začnete ztrácet. Každý, kdo prochází nabídky práce nejspíš důvěrně zná pojmy jako dynamická/stabilní společnost/dynamický kolektiv, možnost osobního růstu, samostatnost, časová flexibilita, organizační schopnosti…atd atd atd.  Jak číst mezi řádky a kdy byste měli zpozornět?

understand

  • Dynamická společnost = co se rozhodne jeden den nemusí být pravda den druhý, panuje zde tak trochu chaos. Vhodné pro lidi, které ubíjí rutina 🙂
  • Stabilní společnost = opak výše uvedeného, vše je kostnaté, vládne zde byrokracie, ale pokud se do firmy dostanete, s minimální námahou tam můžete “dožít” až do důchodu.
  • Dynamický kolektivmůže znamenat buď, že v týmu jsou fluktuanti, nebo také že jednou za týden chodí na šachy a baví se o různých dalších potenciálně nudných tématech.
  • Možnost osobního růstučasem dostanete více práce a více zodpovědnosti za stejné peníze.
  • Očekáváme samostatnostnikdo na Vás nebude mít čas Vás pořádně zaučit a nejspíš té pozici nikdo moc nerozumí. Prostě to bude na Vás. Chyby se však neodpouští, to je Vám snad jasné 🙂
  • Požadujeme časovou flexibilituznamená buď, že šéf je psychopat a bude brát za samozřejmost, že tam s ním budete každý den do půlnoci, nebo to také může znamenat, že Vám firma nehlídá příchody/odchody (což se na první pohled může zdát jako benefit), tzn. ani přesčasy Vám nikdo neproplatí. Možná občas budete muset přijít o víkend…
  • Požadujeme organizační schopnosti = buď nejsou definované procesy nebo kompetence, nebo je tam hrozný “bordel” a/nebo nefungují/neexistují systémy určené pro organizaci Vaší práce

Další z často omílaných frází a co číst mezi řádky…..

  •  Odpovídající/adekvátní platové ohodnocení = nejspíš při pohovoru vyberou toho nejlevnějšího uchazeče a o zvýšení platu si většinou můžete nechat zdát. Samozřejmě pokud se nespokojíte s odměnou a navýšením o 500,-CZK.
  • Motivační platové ohodnocení = alternativa výše uvedeného. Minimum dostanete ve fixní mzdě a ten zajímavý zbytek v tzv. variabilní složce, kterou Vám ale nikdo nezaručí. Může také znamenat, že budete muset dřít jak kůň a být hodně “časově flexibilní” (viz výše), abyste na takové motivační ohodnocení dosáhli.
  • Možnost práce na ŽL/IČ = nedostanete dovolenou ani jiné benefity, které firma nabízí. Také se Vás mohou rychle a “bezbolestně” zbavit až dosloužíte.
  • Nástup ihnedvčera bylo pozdě. Až nastoupíte, bude to masakr.

No prostě to bude THE BEST JOB IN THE WORLD 🙂

 

P.S. Samozřejmě berte mé postřehy s mírnou rezervou,…ale víte jak se to říká…na každém šprochu….A navíc já přesně takové inzeráty píšu ;-))))

 

 

Komentáře