Neúspěch u pohovoru? 5 rad jak ho obrátit ve svůj prospěch

Zná to asi každý. Přihlásíte se do výběrového řízení, pozvou Vás na pohovor, projdete jedním či dokonce několika koly a na konci dostanete negativní vyjádření.

Rána pro Vaše sebevědomí? Zde je pár tipů, jak se s tím vyrovnat a “vytřískat” z neúspěchu co nejvíc.

  • NEBERTE NEÚSPĚCH JAKO VAŠE OSOBNÍ SELHÁNÍ

To, že si Vás nevybrali ještě neznamená, že jste selhali. Možná byla konkurence v něčem silnější, s delší nebo relevantnější praxí či lepší znalostí dané oblasti. Nebo prostě jen někdo hodnotitelům “víc sedl” lidsky, což Vy ničím neovlivníte. Důležité je se nenechat odradit a srazit případnými neúspěchy a uvědomit si, že i Vy máte své kvality a hodnotu, které dokážete zúročit.

  • LZE NĚJAK “VYLADIT” VÁŠ ŽIVOTOPIS?

Využijte odmítnutí jako příležitost k revizi Vašeho životopisu. Obsahuje relevantní informace pro pozice, na které se ucházíte? Je přehledný a obsahuje všechny Vaše dovednosti, ale zároveň nepřehání? Zkuste se podívat na svůj životopis z jiného úhlu, přepracovat ho a upravit, aby byl atraktivní. Inspirovat se můžete v mém e-Booku nebo mě přímo kontaktovat, poradím Vám co změnit.

  • BYLI JSTE DOSTATEČNĚ PŘIPRAVENI?

Abyste z neúspěchu “vytřískali” co nejvíc pro sebe, je důležité si upřímně přiznat, zda jste byli dostatečně připraveni. Připravili jste se na případné možné dotazy? Na jaké dotazy jste mohli odpovědět jinak a lépe? V čem jste tápali? Pokud možno, po příchodu z pohovoru si zapište tyto dojmy, či otázky, které Vám daly zabrat. V případě neúspěchu toho využijte a připravte se teď lépe. Pokud chcete vědět, kde možná děláte chybu nebo na jaké dotazy se lze připravit, můžeme se na to společně zaměřit, stačí mě kontaktovat.

  • POUČTE SE. ZAMĚŘTE SE NA PRÁCI SE SVÝMI SLABÝMI STRÁNKAMI

Ukázalo se, že máte nějaké slabé stránky, které Vám možná brání v získání práce či Vás vyřadí z výběrových řízení? Jste k sobě opravdu upřímní a dokážete si přiznat své slabiny? Prvním krokem k úspěchu je si tyto slabé stránky plně uvědomit a nesnažit se je skrývat či vytěsnit z hlavy. Pracujte s nimi. Ukázalo se, že Vaše slabá stránka je komunikace či zvládání stresových situací? Zaměřte se na to, trénujte, přihlašte se na nějaký workshop či kurz.

  • BUĎTE POZITIVNÍ

Nejdůležitější je však neztrácet hlavu při neúspěchu a zůstávat pozitivní. Zužitkujte neúspěch jako velkou zkušenost, ze které se pokuste odnést co nejvíce. Netrestejte se, ale pracujte na tom, co lze zlepšit či udělat jinak. Usmějte se na sebe a zopakujte si, v čem jste dobří a co dokážete nabídnout firmám právě Vy.


Pokud máte pocit, že už nevíte kudy kam a potřebujete pomoct, nedaří se Vám práci najít, či nezvládáte dílčí neúspěchy, obraťte se na mě. Ráda Vám pomůžu. Můžete si vyzkoušet třeba pohovor nanečisto, kde společně odhalíme “zakopaného psa”.

Komentáře