5 základních pravidel pro psaní motivačního dopisu

Motivační dopis je často jedním z kritérií výběrového řízení. Často také rozhoduje o tom, zda si váš životopis vůbec prohlédnou a pozvou na pohovor. Často je to také bohužel opomíjená a zanedbávaná část vaší přípravy….

Motivační dopis většina lidí nemá rádo, protože “neví, co by tam jako měli psát”. Druhá část lidí sice také neví, ale nacpe do něj v podstatě to samé, co je v životopise, jen s “omáčkou”. Ačkoliv je někdy motivační dopis jedním z hlavních kritérií, někteří jedinci ho prostě nepošlou a spoléhají na to, že zaslaný životopis bude stačit. Sepsala jsem pro vás 5 ZÁKLADNÍCH PRAVIDEL, která se můžou hodit, až budete MOTIVAČNÍ DOPIS potřebovat napsat.

  1. FORMÁT- délka motivačního dopisu by neměla přesáhnout A4, ideální je cca 1/2 stránky A4 a text oddělený do odstavců. Používejte pro na monitoru dobře čitelný font, např. Calibri, Arial apod. Dopis odesílejte vždy ve formátu PDF, ať předejdete nechtěným změnám ve formátování.
  2. ORIGINALITA – neznamená to, že musíte být za každou cenu vtipní nebo šokující, ale pro každou pozici, byste měli psát originální motivační dopis navázaný na KONKRÉTNÍ POZICI. Zdůvodněte, proč by se měli vaším životopisem zabývat.
  3. MOTIVACE – od toho název tohoto “lejstra”. Vysvětlete, proč se o tuto pozici zajímáte a proč zrovna vy jste vhodným kandidátem.
  4. SHRNUTÍ KLÍČOVÝCH DOVEDNOSTÍ – Zmiňte a rozviňte své klíčové zkušenosti a dovednosti, které se vážou k dané pozici. Ukažte, že o tom něco víte a máte něco za sebou. Nerozepisujte se o všech pracovních zkušenostech, vypíchněte ty nejdůležitější!
  5. LIDSKOST – Motivační dopis je sice formální, ale měl by být zároveň i lidský. Zmiňte něco o sobě avšak v souvislosti s prací/firmou..Co vás baví a v práci pohání kupředu, jaký jste dle kolegů v kolektivu, nebo co naopak cítíte, že není váš šálek kávy…

Pokud i přesto cítíte, že nevíte jak nato, nebo psaní delších textů než SMS není prostě vaše silná stránka, ráda vám napíšu MOTIVAČNÍ DOPIS NA MÍRU, za který se nebudete muset stydět. A bez práce 🙂

Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře. Zásady zpracování osobních údajů