8 PŘÍZNAKŮ, ŽE VÁM HROZÍ VYHOŘENÍ

V minulém článku jsem se věnovala příznakům vyhoření. Hodně lidí se mi následně svěřilo, že zjistili, že už trochu “doutnají”, nebo naopak, že nepovažovali hrozbu za reálnou. O syndrom vyhoření se málo mluví a obecně se trochu považuje za selhání….nenechte se překvapit a dívejte se kolem sebe. Třeba nehrozí zrovna vám, ale někomu blízkému…

Dnešní rychlá doba nahrává různým civilizačním chorobám a onemocněním, které jsou důsledkem dlouhodobého nedostatku spánku, tlaku na výkon, špatné životosprávy a stresu. Jedním z nebezpečí, která na nás číhají je i syndrom vyhoření. Pokud se dlouhodobě cítíte emočně vyčerpaní, extrémně unavení, nemocní s nechutí do čehokoliv nového nebo neschopni se soustředit, měli byste zpozornět, zda i vám nehrozí syndrom vyhoření, který vás může vyřadit ze hry i na dlouhou dobu.

  1. Jste vyčerpaní, frustrovaní a bez iluzí?

Můžete cítit nedostatek energie a většinu dní se cítit unavení. S únavou a vyčerpáním přichází i frustrace a ztráta iluzí. Prostě máte pocit, že je najednou vše špatně.

  1. Máte problémy se spánkem či usínáním?

V počátečních fázích můžete mít problémy s usínáním či trpět poruchami spánku. Později se může nespavost měnit, ale obecně platí, že čím více jste vyčerpaní, tím více trpíte nespavostí.

  1. Sledujete u sebe zhoršenou pozornost a soustředěnost?

S únavou a vyčerpáním souvisí i zhoršení pozornosti a koncentrace. Nejste schopni udržet myšlenku a situace, které vyžadují soustředěnost, jsou pro vás postrachem.

  1. Máloco vás nadchne a musíte se nutit i do běžných činností?

Najednou vás nebaví práce, kterou jste dříve dělali rádi, ani se nedokážete radovat z činností ve volném čase a s rodinou. Do běžných činností se musíte nutit, je to pro vás velké energetické vydání.

  1. Ráno odcházíte do práce  nechutí?

Souvisí to s předchozím bodem. Máte najednou stažený žaludek každé ráno, protože musíte jít do práce? Obáváte se toho, co zase přijde a nejraději byste před vším utekli? Zpozorněte!

  1. Máte častější zdravotní problémy jako např. zažívací problémy, problémy se srdcem, deprese apod.?

Syndrom vyhoření je totální fyzické a emoční vyčerpání a váš organismus je tak oslaben. Proto se často vrací různá onemocnění, přidávají se depresivní stavy nebo kardiovaskulární nemoci, ale i běžné infekce jako nachlazení, chřipka apod.

  1. Raději se izolujete od ostatních? Jste více podráždění?

Najednou nemáte chuť jít s ostatními na oběd, raději se vyhýbáte většímu kontaktu s lidmi a často reagujete zbytečně podrážděně. S tím souvisí další fáze, kterou můžete pociťovat jako odloučení od ostatních. Tím se dostáváte do emocionálního a fyzického napětí.

  1. Jste méně výkonní než dříve?

Chronický stres a únava způsobují, že nejste již tolik produktivní, jako dříve. Nedokončujete práci a projekty, seznam úkolů roste a s ním i vaše frustrace. Máte pocit beznaděje a marnosti.

Možná jste se v některých bodech našli. Zvyšte svou pozornost sami na sebe a zaměřte se na to, zda vám nehrozí vyhoření. Nepodceňujte syndrom vyhoření. V dalším článku se dozvíte, jak vyhoření předejít.

Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře. Zásady zpracování osobních údajů