Kolik stojíte?

Co je to za blbou otázku?

Zamysleli jste se někdy nad tím, kolik stojíte? Nemyslím tím Vaše náklady na život, zábavu atd. ale to, co stojíte Vašeho zaměstnavatele.

Málokdo si uvědomuje, že jako zaměstnanec pro firmu znamenáte relativně velkou finanční zátěž. Samozřejmě i přínos..ale o tom až jindy 🙂 Myslíte si, že Vaše cena je rovna Vaší hrubé mzdě? Pak jste na omylu a možná se budete divit…

Zaměstnavatel, kromě Vaší mzdy, za Vás musí odvádět další nemalé částky jako je zdravotní a sociální pojištění a příspěvek na státní politku zaměstnanosti. Platí za Vás také zálohu na daň.

Zatímco Vy si poklidně pracujete a dostáváte svou mzdu, za každého zaměstnance naskakují další provozní náklady, které nevnímá už skoro nikdo. Každý musí mít své pracovní místo, kde je alespoň trochu teplo, sociální zařízení, teče tam voda a fungují elektrické zásuvky, internet a spousta věcí, které si člověk v běžném provozu ani neuvědomuje. Určité náklady se s rostoucím počtem zaměstnanců “rozředí”, ale jsou náklady, jako např. pracovní pomůcky a prostory, které s počtem lidí znamenají náklady vyšší.

Zaměstnavatel za Vás také hradí zákonem dané náklady na pojištění odpovědnosti a školení BOZP, pro případ, že jste šikovní, něco se Vám stane, něco (ne)úmyslně rozbijete.

Když se zamyslíme ještě globálněji, stojíte také to, co si zaměstnavatel musí vytvořit jako rezervy pro případné první dny nemocenské, další školení či odstupné nebo dovolenou, kterou budete čerpat a nebudete vykonávat práci.

Pro ilustraci přikládám tabulku pro základní představu, kolik tak stojíte.

Co myslíte, není Vaše cena vyšší než jste si mysleli? 🙂

AAEAAQAAAAAAAAdXAAAAJDg2NjZkMjNlLTU2NGItNGNlNS05Y2Q0LTFlZTRiYzE1OTcxMw

Komentáře