13 zakázaných otázek u pohovoru

Tento článek věnuji hlavně ženám. Obecně ženám ucházejícím se o práci, ale hlavně maminkám, které se vrací po mateřské zpátky do práce. PROČ? Je to totiž často znevýhodněná skupina uchazečů a mnohem častěji se setkávají s nekorektním jednáním ze strany firem. 


Poslaly jste životopis a HURÁ – pozvali Vás k pohovoru. Máte radost a přípravám věnujete maximum. Snažíte se připravit na všechny možné otázky, které na Vás přichystali personalisté a manažeři.

Víte ale, které otázky Vám položit nemohou nebo na ně nemusíte odpovídat?

Na co se vás nesmí zeptat?

Zakázané jsou všechny tzv. diskriminační otázky. Je to dané zákoníkem práce a každý zaměstnavatel by to měl vědět a respektovat.

Bohužel ne vždy se tak děje. Ať už z důvodu neznalosti nebo nedbalosti ze strany firem nebo z důvodu neznalosti uchazeček. Firmy toho totiž často zneužívají  a tím i svého “nadřazeného” postavení při pohovoru.  Jednoduše spoléhají na to, že na tyto zakázané otázky ženy prostě odpovíte. Je dobré tedy vědět, které otázky by na pohovoru zaznít neměly a být připravená…

13 otázek, které na pohovoru nesmí zaznít ( a jejich různé alternativy):

  1. Jste vdaná? Jaký je Váš rodinný stav?
  2. Kolik je Vám let?
  3. Jste těhotná?
  4. Kolik máte dětí?/Kolik dětí plánujete?
  5. Jak máte staré děti?
  6. Kdo Vám bude hlídat děti?
  7. Jak často jsou děti nemocné?
  8. Jakého jste vyznání?/Věříte v Boha?
  9. Kouříte?
  10. Jste občankou ČR?
  11. Jaké jste národnosti?
  12. Jaký je Váš zdravotní stav? Trápí Vás nějaké nemoci?
  13. Jste aktivní v politice? Jak?

Co dělat, když otázka padne?

Samozřejmě, pokud Vám nevadí poskytnout druhé straně tyto důvěrné informace, můžete odpovědět. Ale pozor – musíte si předem však promyslet a uvědomit, že Vaše (ať už jakkoliv upřímná) odpověď na jednu z těchto otázek může mít dopad na Vaše případné nepřijetí nebo vyřazení z výběrového řízení.

Pokud se však stane, že jedna z těchto otázek u pohovoru padne a Vy odpovídat nechcete, máte plné právo odmítnout odpovědět. Jak to udělat elegantně a diplomaticky?

Odmítněte odpovědět s noblesou

Ve svých kurzech doporučuji ženám odpovědět tak, aby ukázaly, že chtějí spolupracovat a nejsou konfliktní, ale zároveň se orientují v situaci a nenechají s sebou zametat.

Například místo konfrontace natvrdo typu “Na tuto otázku se mě podle zákoníku ptát nesmíte a já nebudu odpovídat”  je lepší říct:

“Není mi příjemné odpovídat na tuto otázku a myslím, že nesouvisí s mými dovednostmi a schopnostmi relevantními k této pozici.”

případně “..myslím, že nijak nesouvisí s prací, o níž se ucházím.”

Manažeři často (ač to není příliš korektní) těmito zakázanými otázkami testují, jak reagujete ve stresových nebo nepříjemných situacích a jak si s nimi poradíte. Nenechte se zaskočit a buďte na tuto situaci připravená.


Potřebujete pomoc v přípravě na pohovor a po mateřské se cítíte ztracena? Napište mi!


Hrdě používám platformu Mioweb

Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře. Zásady zpracování osobních údajů